Matematik i Kulturnatten 2023 

Institut for Matematiske Fag inviterede alle indenfor på Kulturnatten, fredag den 13. oktober 2023, til en aften med matematik, mystik, kryptering og spil. 

Vi fyldte H.C. Ørsted Bygningens Vandrehal og auditorier med aktiviteter og foredrag for børn, unge og voksne - sammen med Kemisk Institut, Datalogisk Institut, Biologisk Institut og Niels Bohr Institutet.

Program: 

  • Stjerneløb for skoleelever med sjove matematikopgaver
  • Brug din logiske sans i Mysteriejagten i Matematisk Bibliotek
  • Skakhjørnet
  • Geometri og topologi for de nysgerrige
  • Kvantehjørnet

Foredrag:


Aktiviteter

Stjerneløb for skoleelever med sjove matematikopgaver

Stjerneløb

18:00 - 23:00 i Vandrehallen

Kan du lægge 2 og 2 sammen? Kan du mere end det? Uanset om du går i de yngste eller ældste klasser, så kom og prøv dine færdigheder i et stjerneløb, hvor du bliver sendt rundt i bygningen til en række poster. På hver post bliver du stillet en opgave, der passer til dit niveau.

Hver rigtig besvarelse udløser en lille præmie (der kan spises). Du starter hos os i Matematik-boden.

Brug din logiske sans i Mysteriejagten

Mysteriejagt

18:00 - 24:00 i Matematisk Bibliotek, start i Vandrehallen

Der er sket en forbrydelse, som for en gangs skyld er gået ud over Barnaby. Han er fundet bevidstløs på Skyggeslottet, forgiftet. Vi har brug for din hjælp til at opklare mysteriet og redde ham. Løs gåderne, du finder i Matematisk Bibliotek, og find gerningspersonens værelsesnummer og identitet, samt hvor modgiften er gemt.

Der er forskellige niveauer, så alle i alderen 12-102 med interesse for matematik og gåder kan være med. Regn med at bruge 1-3 timer afhængigt af, hvor mange niveauer du vil gennemføre. Der er løbende introduktion til mysteriejagten i matematikboden. Tag din ven under armen og vær med til den sjove og udfordrende jagt. Brug af smartphone er tilladt.

Spil skak med os

skak

18:00 - 24:00 i Vandrehallen

I Skakhjørnet kan du prøve at dyste mod skakspillere fra Institut for Matematiske Fag og fra Kemikernes Skakklub, som er medarrangør. Vores værter spiller mod enhver, der vil udfordre dem.

Der vil desuden være nogle skriftlige skak-opgaver (af forskellige sværhedsgrader), som man selv kan sidde og sysle med – i stil med ”hvordan laver du en skakmat i et træk herfra”. Du er også velkommen til at låne brædt og brikker og spille mod andre publikummer.

Geometri og topologi for de nysgerrige

Sæbeboble

18:00 - 24:00 i Vandrehallen

Eksperimentér med sæbebobler og lær om hvorfor de opfører sig som de gør. Byg din egen kalejdoskop og leg med spejle. Gør som kvantefysikker Paul Dirac og leg med en øloplukker og snore for at undersøge spin. Du bliver vejledt af forskere fra Center for Geometri og Topologi (GeoTop).

Kvantehjørnet: Prøv en kvantecomputer

Kryptografi

18:00 - 24:00 i Vandrehallen

Forskerne fra Centre for the Mathematics of Quantum Theory (QMATH) fortæller om kvantematematik.


Foredrag 


Standser Europas varme havstrøm virkelig allerede i 2060?

Ditlevsen & Ditlevsen

Kl. 19:00 til 19:45 i Auditorium 3

Foredrag ved professor Peter Ditlevsen fra Niels Bohr Institutet og professor Susanne Ditlevsen fra Institut for Matematiske Fag.

Hør forskerne bag denne sommers varmeste klimanyhed fortælle om deres opsigtsvækkende resultat og videnskaben bag. Søskendeparret Susanne og Peter Ditlevsen, professorer på matematik og fysik, beretter om det tværvidenskabelige samarbejde og hvorfor det er vigtigt at forholde sig til de svære klimaforudsigelser.

Hvad kan en kvantecomputer gøre for dig?  

Freek Witteveen

Kl. 20:00 i Auditorium 5

Foredrag ved postdoc Freek Gerrit Witteveen fra Centre for the Mathematics of Quantum Theory

Computere er meget gode til at lave store beregninger, men nogle beregninger kan være svære, selv for en computer. I dette foredrag vil du høre om et eksempel på, hvad der er svært eller nemt. Overraskende nok bliver et svært problem nemt ved at bruge kvantefysik!

Foredrag i forlængelse af Kvantehjørnet.

Spritny matematisk forskning ud fra billeder  

Frederik Ravn Klausen

Kl. 20:30 i Auditorium 5

Foredrag ved postdoc Frederik Ravn Klausen 

Har du nogensinde undret dig over hvordan man forsker i matematik? Hvordan i alverden kan man opfinde nye beviser? Ved at tage udgangspunkt i matematiske beskrivelser af, hvordan vand kan gå fra is over vand til damp, kan I komme helt tæt nye beviser ved kun at kigge på billeder.

Samtidig vil vi se hvordan matematikken bruges til at beskrive coronaens kontakttal og til at se, at magneter stopper med at være magneter, hvis man varmer dem op.

Kategori-teori – matematikkens matematik

Joachim Kock

Kl. 21:00 i Auditorium 5

Foredrag ved lektor  Joachim Kock, Center for Geometri og Topologi

Kategoriteori er læren om matematikkens byggesten. Ligesom matematikken er et fælles sprog for alle naturvidenskaberne, er kategoriteori den gren af matematikken der beskæftiger sig med strukturer og mekanismer som går igen i alle matematikkens emneområder.

Foredraget er en let introduktion til emnet gennem et jordnært eksempel: kategorien af endelige mængder, som kaster lys på oprindelsen af de elementære regneoperationer, plus og gange, ved at forklare hvordan de er givet ved universelle egenskaber. Specielt vil vi se, hvordan helt generelle kategoriske principper fører til den distributive lov, a(x+y)=ax+ay.

Micro and Macro: the worlds inside the world  

Marco Olivieri

Kl. 21:30 i Auditorium 5

Foredrag ved postdoc Marco Olivieri, sektionen for Analyse & Quantum

Why can the physical world around us exist? If we had all the information concerning the motions of all objects in the universe, would we be able to foresee the future or reconstruct the past?
In this talk, we will address these questions and show how the answers are tightly connected to the relationship between the micro and macroscopic descriptions of the world. We will focus on the Bohr correspondence principle for quantum mechanics and the stability of matter.